Lineman.se

1987 : Music for the Masses


Music for the Masses är albumet där Depeche Mode bytte stil och inriktning från deras tre föregående album, där soundet var mer industriellt och maskinellt, med många samplingar och samhällskritiska texter. På detta album är det ett mer maffigt sound som möter oss, tunga trummor dominerar och spännande rytmer och en helt ny stil på texterna.

Från öppningsspåret ”Never Let Me Down Again,” med sina feta syntar och tunga beats, fattar man att Music for the Masses är ett album som strävar efter storhet. Låten fångar en direkt och den har sedan dess blivit en klassiker inom bandets liveframträdanden. Har fortfarande inte förstått vad exakt den handlar om, men jag antar att den handlar om vad man vill. Vänskap eller kärlek, eller en kombination av de båda? Det är hur som helst en av mina största favoriter; en låt man gärna sjunger med till!

The things you said” är väldigt finstämd låt som sjungs av Martin L. Gore, och även ”I Want You Now” som inte är lika vass och som faktiskt avviker från skivans övrigt höga kvalitet.

Tredje låten in är ”Strangelove,” som är en direkt hit med sina sköna rytmer och fräna ljudbild med träffsäkra syntslingor. Det gjordes en del bra maxisinglar till Strangelove vill jag minnas.

Pain, will you return it? I’ll say it again, pain

Vi lugnar ner oss efter den maffiga Strangelove med ”Sacred”, en väldigt välskriven och kraftfull låt, som återigen handlar om religion, men mer om ens trosuppfattning. Den här låten var mycket bra live.

Music for the Masses är också ett album som visar på bandets utveckling inom produktion. Alan Wilder, som vid denna tidpunkt var djupt involverad i bandets ljudbild, tar med sig en mer sofistikerad och expansiv produktion som ger albumet dess episka känsla. Låtar som ”Little 15” och ”The Things You Said” visar på en mer introspektiv sida av bandet, där minimalistiska arrangemang och subtila texturer skapar en intim atmosfär.

En av höjdpunkterna på skivan är utan tvekan ”Behind the Wheel” där den träffsäkra basgången blandas med trevliga synthar och låten byggs upp på ett mäktigt sätt. Får en känsla av en slags roadtrip om man kollar videon, där en stackars Dave på kryckor får problem med sin lilla bil och får sen skjuts av en donna på vespa.

Avslutningen på albumet, ”Pimpf,” är en storslagen instrumental som sätter punkt för detta mästerverk med en känsla av allvar och tyngd, vilket speglar albumets genomgående tema av storskaliga, emotionella upplevelser. Jag kommer ihåg en spelning de hade i Stockholm där de öppnade med just Pimpf, det var otroligt maffigt och det borde bli en låt de alltid öppnar med!

Med Music for the Masses visar Depeche Mode att de kan skapa musik som både utmanar och tilltalar massorna. Det är ett album som inte bara tilltalar den breda publiken, utan också tillfredsställer de som söker djupare, mer nyanserade musikaliska upplevelser. Music for the Masses är en viktig milstolpe i Depeche Modes karriär och fortsätter att vara en inspirerande och tidlös klassiker inom den elektroniska musikens värld.

Robert Bergström / Publicerad 2024-09-04